Főoldal > Volvo hírek > Autók > Svédeknél az első Volvo V90 rendőrautó

Svédeknél az első Volvo V90 rendőrautó

A svéd rendőrség 2017 elején kapja meg V90 rendőrautóit, miután a kombi érte el a legjobb minősítést a szervezet átfogó tesztjén.

A rendőr- vagy mentőautók irányában támasztott követelmények magasabbak, mint normál személyautók esetében. Számos országgal ellentétben például irodaként is szolgálnak az egyenruhásoknak, vagyis szigorú feltételeknek kell megfelelnie a járműveknek a teljesítmény, a kényelem, a minőség és az ergonómia terén, hogy rendőrautói címet kaphassanak.

A vezetési próba öt szempont alapján zajlik: fékteszttel, akadálypályás menettel, fékezéses és fékezés nélküli kitéréses manőverrel, valamint nagy sebességű haladással kell megbirkóznia a négykerekűeknek.

A Volvo V90 összesített pontja 9,2 lett a 10-ből, amely a valaha mért legmagasabb a rendőrautó-jelöltek között.

Így összegezték a vezetők az élményeiket: “Összességében, nehéz bármilyen hibát is találni. Karosszéria, kormányzás, felfüggesztés, tapadás kontroll és erőforrás, ezeken a területeken példásan szerepelt a V90. A sávváltás szinte megtévesztően egyszerű volt nagy sebességnél is, az autó azt csinálta, amit akartunk, simán legyőzte az oldalirányú erőket.”

Amíg Svédországban kezdik először használni a V90-et rendőrautóként, más országban is elérhető lesz a kombi ilyen célokra. Az elmúlt években például Norvégia, Olaszország, az Egyesült Királyság és Hollandia is vásárolt Volvo típusú rendőrautókat.

A V90 rendőrautóval a Volvo új szintre emeli a díjnyertes, sztenderd V90 kifinomult vezetési élményét. Az átalakításról a Volvo Car Special Products részlege gondoskodik, hogy családi kombiból rendőrautó születhessen egy hét leforgása alatt. Az átalakítások között szerepel a vázszerkezet megerősítése, a karosszéria áramvonalasabbá tétele, a strapabíróbb fékek és felfüggesztések alkalmazása, valamint a szükséges eszközök, szerszámok és kommunikációs egységek telepítése egyaránt. A műremekek Svédországban, Torslandában születnek.

A Volvo Cars hosszú történelemmel büszkélkedhet a rendőrautók világában. Már 1929-ben harcoltak a svéd rendőrök a bűnözőkkel Volvók volánja mögül. A következő évtizedben az Amazon és a 144 is megkapta az egyenruhát. Nem olyan régen pedig az XC70 és a V70 állt a rendőri erők szolgálatában. Előbbi szintén kivívta a legjobb rendőrautó címet debütálásakor.

A Volvo Car Groupról

A Volvo 1927-ben született meg. Mára az egyik legismertebb és legnagyobb elismerésnek örvendő márkának számít a világban. 2015-ben 503 127 modellje kelt el nagyjából 100 országban. A Volvo Cars-t 1999-ben az amerikai Ford Motor Company, majd 2010-ben a kínai Geely Holding vásárolta meg.

A 2015-ös decemberi adatok alapján a Volvónak majdnem 29 ezer alkalmazottja van világszerte. A Volvo Cars irodája, termékfejlesztő részlege, marketing és adminisztrációs osztálya Göteborgban, Svédországban található. A központ Sanghajba került. A gyártás Göteborgban, Belgiumban és Chengduban zajlik, míg a motorokat Skövdében és Zhangjiakou-ban, a karosszéria elemeket pedig Olofströmban állítják elő.