Főoldal > Volvo hírek > Technológia > Rajtol a Drive Me projekt

Rajtol a Drive Me projekt

A Volvo Cars hivatalosan is útjára indította a Drive Me projektet, amely a világ legambiciózusabb és legfejlettebb önvezető autós kísérlete. A svéd Göteborgban gördült az utcára az első XC90 SUV, amelyet családok tehetnek próbára nyilvános utakon.

A Volvo piacvezető a biztonsági rendszerek terén. A vállalat elképzelése szerint az önvezető technológia révén csökkenthető a balesetek száma, sőt, mi több, felszabadulhatnának a zsúfolt utak, csökkenne a légszennyezés és a vezetők jobban kihasználhatnák idejüket autójukban.

volvo-xc-90_5

A svéd prémiummárka félig önvezető képességekkel ruházta fel a vezetési segédet a jelenlegi 90-es szériában. A finom kormányzási beavatkozás és sávtartás egészen 130 km/h-ig működik anélkül, hogy más autót kellene követni. A Drive Me autókban – bizonyos zónákban Göteborgon belül – már a kezünket sem kell a kormányra tenni, vagy a pedálhoz hozzányúlni lábfejünkkel, hiszen járművünk magától halad.

A Volvo nagy hagyományokra tekinthet vissza a biztonság terén. A svéd vállalat 1959-ben vezette be a hárompontos biztonsági övet először, s a mai napig a legkifinomultabb aktív és passzív rendszerekkel látja el autóit annak érdekében, hogy 2020-ra egyetlen ügyfelük se sérülhessen meg komolyan vagy veszíthesse életét az új Volvókban.

A Volvo kíváncsi a felhasználók visszajelzéseire, éppen ezért indította útjára a Drive Me-t, hogy valós körülmények között kelljen helytállniuk az önvezető autóknak. A svédek 2021 körül szériaérett csomagot szeretnének kínálni, amely fejlesztéséhez több mérnököt és partnercégeket is bevontak.

“A Drive Me projekt fontos mérföldkőhöz érkezett” – mondta Erik Coelingh, az aktív biztonságért felelős vezető, amint az utolsó simításokat végezte az autón. “A vásárlók más szemszögből látják járműveiket, mint ahogyan a mi mérnökeink, így várjuk, hogy tanulhassunk tőlük. Visszajelzéseik, amelyek a mindennapi használat során fogalmazódnak meg, fontosak számunkra.”

Történelmi jelentőségű beruházás a Volvónál

A göteborgi projektet Londonban és egyéb kínai nagyvárosokban is átveszik majd, hogy még szélesebb körben tesztelhessék a technológiát.

A Volvo aktívan bővíti stratégiai partnerségi megállapodásait az önvezető rendszerekhez kapcsolódóan. A svédek az Uberrel határoztak el együttműködést a múlt hónapban, illetve egy közös tulajdonban lévő, vezető beszállítócéggel, az Autolivval is szerződést fognak kötni hamarosan következő generációs szoftverek fejlesztése terén.

cropped-192807_Volvo_V90_R_Design_Location-1-1.jpg

A Volvo Car Groupról

A Volvo 1927-ben született meg. Mára az egyik legismertebb és legnagyobb elismerésnek örvendő márkának számít a világban. 2015-ben 503 127 modellje kelt el nagyjából 100 országban. A Volvo Cars-t 1999-ben az amerikai Ford Motor Company, majd 2010-ben a kínai Geely Holding vásárolta meg.

A 2015-ös decemberi adatok alapján a Volvónak majdnem 29 ezer alkalmazottja vanvilágszerte. A Volvo Cars irodája, termékfejlesztő részlege, marketing és adminisztrációs osztálya Göteborgban, Svédországban található. A központ Sanghajba került. A gyártás Gothenburgban, Belgiumban és Chengduban zajlik, míg a motorokat Skövdében és Zhangjiakou-ban, a karosszéria elemeket pedig Olofströmban állítják elő.