Főoldal > Volvo hírek > Technológia > A Volvo és az Uber az önvezető autókért

A Volvo és az Uber az önvezető autókért

A svéd gyártó és az Uber, a világ vezető személyszállító autós cége közös erővel fejleszti a következő generációs önvezető autókat.

A két vállalat megállapodást kötött, miszerint olyan új alapautókat fejlesztenek ki, amelyek kompatibilisek a legújabb vezetéstámogató rendszerekkel egészen a teljesen önvezető funkcióig. A modelleket a Volvo Cars gyártja, és az Uber vásárolja meg. A projekt beruházási értéke körülbelül 300 millió dollár.

   Volvo XC 90 self driving 2

Az Uber és a Volvo is azonos alapjárműveket használ az önvezetés stratégiájának következő fázisában. Ez érdekeltté teszi az Ubert, hogy saját fejlesztéssel gazdagítsa a Volvo autókat.

A Volvo-Uber megállapodás fontos mérföldkövet jelöl az autóiparban. Egy szilícium-völgyi székhelyű résztvevő és egy nagy gyártó együttműködése rávilágít arra, hogy milyen fontosak a technológiai fejlesztések az autós világban. A piaci együttműködés hosszú távra szól.

Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: “A Volvo világelső az aktív biztonsági technológiák és az önvezető funkciók fejlesztése terén, és páratlan biztonsági teljesítménnyel rendelkezik. Nagyon büszkék vagyunk, hogy az Ubert választottuk partnerünknek, a világ egyik vezető technológiai cégét. Ez a szövetség az autóiparban jelenleg zajló technológiai forradalom célkeresztjébe helyezi a Volvót.”

 Az új alapmodellek a Volvo Cars SPA padlólemezére épülnek, amely az egyik legfejlettebb kialakítás a világon. Jelenleg a többszörös díjnyertes, csúcskategóriás XC90, valamint az S90 prémium szedán és a V90 prémium kombi használja ezt a platformot.

Az SPA a Volvo 11 milliárd dolláros programjának keretén belül került kifejlesztésre, amely 2010-ben kezdődött, és az önvezető funkciók mellett az elektromos meghajtás és az egyszerű eszközcsatlakoztatás terén is fejlesztéseket végeztek palástja alatt.

A fejlesztési munkálatokat a Volvo Cars és az Uber mérnökei szoros együttműködésben végzik. A projekt végeztével minden elvárhatót, azaz az önvezető funkciókat és a biztonságot az előbb említett fontos, egyéb szempontokkal együtt nyújtja majd az SPA.

Volvo XC 90 self driving 6
Volvo XC90 Drive Me tesztautó. A Drive Me projekt 2013-ban indult, és számos modell fut Gothenburgban és környékén 2014-től kezdve. Az első nyilvános próbákra 2017-ben kerül sor.

Travis Kalanick, az Uber vezetője megjegyezte: “Több mint egymillió ember hal meg autó balesetben évente. Az ilyen jellegű tragédiákat segíthet elkerülni az önvezetési technológia, de ezt egyedül nem tudjuk megvalósítani. Éppen ezért fontos, hogy az autóipar egyik nagyszerű szereplőjét, a Volvo Cars-t választottuk partnerünknek. A Volvo egy éllovas a járműfejlesztésben, és a legjobb a biztonság terén. Az Uber és a Volvo képességeit összerakva gyorsabban, együtt haladunk a jövőbe.”

Volvo XC 90 self driving 5

A Volvo Car Groupról

A Volvo 1927-ben született meg. Mára az egyik legismertebb és legnagyobb elismerésnek örvendő márkának számít a világban. 2015-ben 503 127 modellje kelt el nagyjából 100 országban. A Volvo Cars-t 1999-ben az amerikai Ford Motor Company, majd 2010-ben a kínai Geely Holding vásárolta meg.

A 2015-ös decemberi adatok alapján a Volvónak majdnem 29 ezer alkalmazottja vanvilágszerte. A Volvo Cars irodája, termékfejlesztő részlege, marketing és adminisztrációs osztálya Gothenburgban, Svédországban található. A központ Sanghajba került. A gyártás Gothenburgban, Belgiumban és Chengduban zajlik, míg a motorokat Skövdében és Zhangjiakou-ban, a karosszéria elemeket pedig Olofströmban állítják elő.