Főoldal > Sport > A Volvo Ocean Race hivatalos útvonala

A Volvo Ocean Race hivatalos útvonala

A Volvo Ocean Race a létező legkeményebb és a legnagyobb elismertséggel bíró sportverseny a világon. Egy más esemény sem teszi ennyire próbára az emberi képességeket és a felszerelést, vagy követel kivételes tulajdonságokat az egyéni és a csapatmunka összehangolása terén az extrém helyzetekben, nem beszélve a megfelelő mérnöki és technológiai háttérről.

Ezek olyan értékek, amelyeket a Volvo Cars szintén oszt a megmérettetéssel, éppen ezért állt névadó tulajdonosának még 1997-ben. A műszaki tökély, a tervezés és a csapatmunka nem ismeretlen a svédeknél sem, s ezen tulajdonságok által kapcsolódik a világ legnehezebb és legnagyobb tiszteletben álló vitorlásversenyéhez. “A Volvo Ocean Race kemény és tekintélyes. Ahogyan mi” – mondta Håkan Samuelsson elnök-vezérigazgató.

154595_H_kan_Samuelsson_President_CEO_Volvo_Car_Group

A 2017-2018-as világversenyen 65 lábas,  nagy teljesítményű jachtok és legénységük küzdenek a határokat feszegetve kilenc hónapon keresztül.

Az új útvonal a valaha volt leghosszabb a maga 45 ezer tengeri mérföldjével, négy óceán átszelésével és öt főbb kontinensen 11 város érintésével. Ebben az évben 12 500 tengeri mérföldet tesznek meg a versenyzők a Déli-óceánon, a gyors járású és jéghideg tengervízen az Antarktisz környékén. A legkeményebb időjárási viszonyok hatalmas hullámokat keltenek, nem beszélve az akár 130 km/h-s sebességű szélről.

volvo ocean race 1

A Volvo Cars nemcsak az alapértékeket ünnepli a versenyben, hanem lehetősége nyílik bemutatni a márkát globálisan is, felvonultatni modelljeit öt kontinens érdeklődőinek. A 9 hónapos futam számos nagyobb kikötőt érint.

“Legutóbb több mint 2,3 millió látogatót és több mint 70 ezer vállalati vendéget köszönthettünk magunk között. A következő szezonban még izgalmasabb vitorlázásra készülünk, s ezzel párhuzamosan érdekesebbé tesszük rajongóink és vendégeink számára a versenyfalut is” – mondta Richard Mason operációs igazgató.

Volvo Ocean Race 5

A 43 éves múlttal büszkélkedő verseny 2017 év végén rajtol Alicante spanyol városából, és egy 700 tengeri mérföldes sprinttel indít Lisszabonba. Ezt követően Fokvárosba utaznak a hajók, majd néhány kemény hét következik a hideg déli óceánrészen, s utána Hong Kongból Aucklandba, Új-Zélandra veszik az irányt. Később az Atlanti-óceán érintésével a Horn-fokon át a dél-brazil Itajaí városába érkeznek.

Utolsó küldetésként a hajók az északi féltekére úsznak, az USA keleti kikötőjébe, Newportba. Ezután 12 év viszonylatában először tér vissza a brigád brit földre. 2018 májusában Wales fővárosába, Cardiffba látogatnak a vitorlások, majd a Volvo főhadiszállására, a svéd Gothenburgba utaznak tovább. A 2017-18-as megmérettetés Hollandiában, Hágában ér véget.

Volvo Ocean Race 8

“Több esemény, nagyobb sebesség, nagyobb távolság, több fogadó helyszín, de egy időben rövidebb verseny – ez a helyes irányba való haladás. Egy lépéssel közelebb kerültünk a gyökerekhez és a hagyományokhoz, miközben erősödik a kereskedelmi érték és kiváló lehetőséget biztosítunk a szponzorok számára” – mondta Mark Turner, a Volvo Ocean Race vezérigazgatója.

A Volvo Ocean Race-t az AB Volvo vásárolta meg 1997-ben, amely buszok, hajómotorok és ipari motorok gyártásával foglalkozik. Később a Volvo Car Group az AB Volvo részévé vált. Amikor 1999-ben a Ford tulajdonába került a cég, a verseny közösen a Volvo Car Group és az AB Volvo tulajdonába került.

Volvo Ocean Race 7

A Volvo Car Groupról

A Volvo 1927-ben született meg. Mára az egyik legismertebb és legnagyobb elismerésnek örvendő márkának számít a világban. 2015-ben 503 127 modellje kelt el nagyjából 100 országban. A Volvo Cars-t 1999-ben az amerikai Ford Motor Company, majd 2010-ben a kínai Geely Holding vásárolta meg.

A 2015-ös decemberi adatok alapján a Volvónak majdnem 29 ezer alkalmazottja vanvilágszerte. A Volvo Cars irodája, termékfejlesztő részlege, marketing és adminisztrációs osztálya Gothenburgban, Svédországban található. A központ Sanghajba került. A gyártás Gothenburgban, Belgiumban és Chengduban zajlik, míg a motorokat Skövdében és Zhangjiakou-ban, a karosszéria elemeket pedig Olofströmban állítják elő.