Főoldal > Volvo hírek > Autók > Megkezdődött a Volvo V90 gyártása

Megkezdődött a Volvo V90 gyártása

A Volvo Cars, a svéd prémiumautó-gyártó június második felében kezdte meg V90 modelljének gyártását a Svédországban található Torslanda városában.

Az első, vásárlóknak szánt darabok csupán egy héttel az S90 szedán után gördültek le a gyártósorról. Ez azt jelenti, hogy a 90-es csúcsszéria  – saját fejlesztésű SPA padlólemezre épített – tagjai Svédországban készülnek.

v90_1

Az SPA-hoz kapcsolódó befektetések pozitívan hatottak a vállalat hazai létszámállományára Skandináviában. A Volvo csaknem megduplázta személyzetének létszámát a torslandai létesítményben az elmúlt két évben, amely mára körülbelül 6300-at tesz ki. A cég emellett nagyjából ezer mérnökkel alkalmazott többet ebben az időszakban, és tovább erősíti saját kutatásfejlesztő részlegét.

Mindezeken felül, ehhez kapcsolódóan számos új munkahely jött létre a beszállítóknál, így erősödött a gothenburgi és a nyugati régió egyaránt.

“A V90 gyártásának megkezdése fontos mérföldkő a Volvónak” – mondta Håkan Samuelsson elnök-vezérigazgató. “Jelentős összegeket fektettünk a torslandai gyár felkészítésébe, hogy megkezdhessük az SPA-alapú járműveink gyártását. Lelkesítő látni az új 90-es autókra adott pozitív választ. Egyre erősödünk és erősödünk, ahogyan tervünk továbbra is meghozza gyümölcseit.”

A három 90-es modell annak a 11 milliárd dolláros programnak a tagja, amelyet még 2010-ben indított útjára a Volvo. A következő három év során a Volvo átalakítja belépő modellkínálatát. Az új modellek bevezetése jelentős értékesítési növekedést és profitot hozott a Volvónak.

v90_5

Az XC90 segítségével a Volvo több mint 500 ezer autót adott el világszerte tavaly, először lépve át a félmilliós küszöböt a vállalat 89 éves történelme során. Éves működési eredménye megháromszorozódott, a haszonkulcs 4 százalék volt.

2016-ban egy újabb rekordesztendőt jósolnak előre a Volvónál, miután az új S90 és V90 modellek világszinten megérkeztek a kereskedésekbe, továbbá az XC90 első teljes gyártási évét kezdte meg. Idén az első hat hónapban 10,4%-kal növekedtek a teljes eladások, minden főbb régióban fokozódott a kereslet a svéd prémiumgyártó termékei iránt. A teljes bevétel és a működési eredmény tekintetében is előrelépést várnak.

154595_H_kan_Samuelsson_President_CEO_Volvo_Car_Group

“Amíg az új XC90, S90 és V90 segítettek a márka megfiatalításában, a Volvo átalakítása még messze nem ért végéhez” – mondta Samuelsson úr. “Az elkövetkező három évben az XC90 lesz a legöregebb modell a kereskedések padlóján. Más szavakkal: a 90-es széria csupán csak a kezdete egy új Volvónak.”

Az elmúlt hónapban a Volvo hivatalosan ismertette kisautó stratégiáját két új koncepció bemutatása során, amelyek az új CMA padlólemezre épültek. A kifejezetten kisebb méretű autókhoz kifejlesztett alapra fog épülni az új 40-es széria 2017-től. A 60-as széria legújabb tagjai az SPA-t kapják meg.

v90_9

A Volvo Car Groupról

A Volvo 1927-ben született meg. Mára az egyik legismertebb és legnagyobb elismerésnek örvendő márkának számít a világban. 2015-ben 503 127 modellje kelt el nagyjából 100 országban. A Volvo Cars-t 1999-ben az amerikai Ford Motor Company, majd 2010-ben a kínai Geely Holding vásárolta meg.

A 2015-ös decemberi adatok alapján a Volvónak majdnem 29 ezer alkalmazottja vanvilágszerte. A Volvo Cars irodája, termékfejlesztő részlege, marketing és adminisztrációs osztálya Gothenburgban, Svédországban található. A központ Sanghajba került. A gyártás Gothenburgban, Belgiumban és Chengduban zajlik, míg a motorokat Skövdében és Zhangjiakou-ban, a karosszéria elemeket pedig Olofströmban állítják elő.